LogoÁrajánlat

Amennyiben árajánlatot szeretne kérni, akkor kattintson az "Árajánlat kérése" gombra, adja meg a szükséges adatokat és felvesszük Önnel a kapcsolatot!
Oklevél


Ajánld a weboldalt

Ciao


Gyakori kérdések

Mit tartalmaz egy nyílászáró ára?
Komplett tokszerkezetet, üveggel, működtető vasalattal és kilinccsel. Az ajtó vagy ablak ára nem tartalmazza a kiszállítást, beépítést, kőművesmunkát, külső belső párkányokat, takaróléceket, redőnyt, szúnyoghálót stb... A kiegészítőket minden esetben külön igény szerint számoljuk ki. Ha a nyílászárót szeretné redőnyfogadására előkészíttetni akkor ezt megrendeléskor előre jelezni kell, ebben az esetben a redőnyfogadására előkészített nyílászáró árát fogjuk megadni, szerkesztés után.

A lakásfelújítás melyik fázisában érdemes elvégeztetni a nyílászárok cseréjét?
Bontásos nyílászáró csere esetén érdemes a festés, burkolás, glettelés előtt elvégeztetni a cserét. Bontás nélküli nyílászáró cserénél többnyire mindegy.

Mennyi idő alatt készül el a nyílászáró csere?
A megrendeléstől, azaz előleg - 60 % - befizetésétől számított gyártási idő általában 4 hét. Ettől eltérő a színes nyílászáró, az alakos ablakok, toló-bukó szerkezetek gyártási ideje, mely akár 5-6 hét is lehet. A nyílászáró megérkezését követően telefonon értesítjük a megrendelőt, személyes találkozás során megtörténik a termékek vételárának kiegyenlítése, időpont egyeztetéssel kijelöljük a mindkét fél számára megfelelő időpontot a nyílászáró cserére, ettől az időponttól számolva 1-3 héten belül. A beépítés időtartalma a munka mennyiségétől és a megrendelt kiegészítőktől is függ. Komplett lakás vagy családi ház esetén 1-2 nap.

Mire kell számítani a nyílászáró cserénél?
Általában reggel 8-9 között érkezik meg a helyszínre a beépítő csapat. A munkaterületre kerülnek az új nyílászárok és a beépítéshez szükséges elemek, szerszámok és segédanyagok. Megkezdődik a régi nyílászárok kibontása majd az új ablak, ajtó beépítése. Csavarokkal, ékekkel beállításra kerül a szerkezet, megtörténik a PUR habos szigetélés, rögzítés. Ezután következhet a párkány, takaróléc szerelés végül pedig a redőny szúnyogháló kerül a helyére. Végül az ajtók ablakok finom beállítása és az átadás-átvétel.

Hogyan készüljek a nyílászáró cserére?
A helységben ahol a nyílászáró csere lesz, érdemes letakarni a tárgyakat, hogy a portól megóvjuk. A nyílászáró előtti részeket kiüríteni, hogy hozzáférhetőek legyenek. A kollégák megérkezése előtt olyan épületnél ahol nehézkes a parkolás, érdemes gondoskodni megfelelő parkolóhelyről.

Mi történik a kibontott nyílászárókkal?
Számunkra fontos a környezetvédelem, ezért külön díjazás ellenében elszállítjuk a kibontott nyílászárókat a megsemmisítésükre kijelölt telephelyre, azonban a bontás és beépítés során keletkezett építési törmeléket nincs módunkban elszállítani.

Mit jelent az ablak bontás nélküli cseréje?
Az ablak bontás nélküli cseréje esetén az arra alkalmas régi ablak, erkélyajtó tokjába építjük bele az új nyílászárót. Az új elem és a régi ablak tokja közötti hézagot szigeteljük PUR - habbal, majd ezt követően műanyag takaróléccel takarjuk el a szigetelést, kérésére a megmaradt régi tok egyéb látható részeit is lefedjük műanyag takaróléccel. Ennél a beépítési módszernél nem szükséges kőműves munka, jóval, kisebb kosszal, felfordulással jár, mint a bontásos nyílászáró csere. Hátránya, hogy az eredetinél kisebb üvegfelületet kapunk.

Mit jelent az U érték?
Az ablakoknak négy féle U- értéke van. Az Ug az üvegé, az Uf a toké, a Uw az egész ablaké az Uw eff pedig a beépítést követően kapott érték. Például egy 5 légkamrás nyílászáró esetében ha a szerkezet termikus merevítővel készül és 1, K értékű 2 rétegű argongázzal töltött 4-16-4 LOWE üveggel készül, 1,26 –os Uw értéket kapunk. Minél alacsonyabb az U érték /W/m2K/ annál jobb az ablak hőszigetelő értéke. Egy kis kimutatás: Egy szimpla ablak kb. 5,9. Dupla ablak / két szárny egymás mögött. / kb. 3,0. Thermoplan üveg / két réteg üveg távtartóval / kb. 2,8-3,0. Modern hővédő üvegezésű ablak kb. 1,4-1,0. Passzívház szabvány kielégítő ablak kb. 08.
Tehát egy szimpla ablaknál közel hatszor annyi meleg távozik, mint egy passzívház szabványt kielégítő ablakon. / háromrétegű üvegezéssel, gáztöltéssel /Régi épületek esetén nagy biztonsággal kijelenthető, hogy az épület összes hő veszteségének legjelentősebb részét, mintegy 30-50 %-át a nyílászárók tömítetlenségéből, nagy légáteresztéséből adódó filtrációs, vagy más néven szellőzési veszteség teszi ki. Ebből következik, hogy az esetek döntő többségében a felújítási munkálatokat a nyílászárok cseréjével kell kezdeni. A nyílászáró cserének a másodlagos haszna továbbá a jobb hangszigetelés és a külső levegő szennyező hatásának mérséklése és nem utolsó sorban a esztétikai szempontok jelentős javulása. Az ablakok cseréjével a helyiség légcseréje jelentős mértékben lecsökken, ami energetikai szempontból rendkívül kedvező, azonban veszélyeket is hordozhat magában. Ugyanis ha kisebb a helyiségbe beáramló külső levegő, akkor a helyiséglevegő nedvességtartalma megnövekedhet. Ez önmagában nem okoz problémát, viszont ha a nyílászárók cseréjét nem követte a külső határoló szerkezetek hőszigetelése, akkor megnő a külső falak penészedésének veszélye, mivel hideg felületek esetén kisebb levegő nedvességtartalom is páralecsapódást eredményezhet. Ennek kiküszöbölésére többet kell szellőztetni, résszellőzővel lehet felszereltetni a nyílászárót vagy a ma oly közkedvelt aereco résszellőzővel szereltetjük fel az ablakot.

A nyílászáró beépítés tartalmaz-e kőműves munkát, azaz esztétikai helyreállítást?
Nem. De kérésére ajánlatot teszünk a helyreállítási költségekre is, és kollégáink szakszerűen elvégzik a munkálatokat.

Szükséges-e kőművesmunka?
Bontás nélküli cserénél vagy panellakások nyílászáróinak cseréjénél nem keletkezik kőműves munka. Bontásos cserénél szinte minden esetben szükséges. Mert a nyílászáró csere folyamán a belső fal részek, burkolatok sérülhetnek az állapotuktól függően, ennek helyreállításához szükséges a kőművesmunka. A külső falrészek általában sértetlenek maradnak Speciális tokbontási módszerünkkel a fal sérülése az ablak illetve ajtó körül a lehetőségekhez képest minimális. Fontos, hogy a helyreállítási munka csak esztétikai helyreállítás, minden általunk beépített nyílászáró kiszigetelve, beállítva kerül átadásra, így a beépítés után funkciójukat azonnal 100 %-ig ellátják.

Mit jelent, hogy hány légkamrás a szerkezet?
Attól függ, hogy egy nyílászáró szerkezet hány légkamrás, hogy az elválasztandó teret hány légréteggel választja el szerkezeten belül. Ez az érték a profil fontos jellemzője, ugyanis minél magasabb légkamraszámú a szerkezet, annál jobban hő- és hangszigetel.

Mi a beépítési mélység?
A beépítési mélység a nyílászáró profil jellemzője, tulajdonképpen a nyílászáró vastagságát jelenti.
Többnyire a légkamrák számával egyenes arányban nő.

Szerkezet típusok

Fix ablak
Fix
Fix üvegfelületű nem nyitható nyílászáró.
Akkor ajánlott, ha nem szükséges a nyithatóság csak fényfelületre van szükség.
3 m2 felett biztonsági üvegezés szükséges.
Alkalmazható oldal- ill. felülvilágítóként, nagy felületeknél, télikerteknél, biztonsági fóliával, reflexiós üveggel, álosztókkal stb.
Legyártható méret: Szélesség: 40-240 cm
Magasság: 40-240 cm

Nyíló ablak
Nyíló
Egyszárnyú, oldalra nyíló ablak a nyitásirány választható. A kilincs az ablakszárny oldalán helyezkedik el a nyitásiránytól függően.
Legyártható méret: Szélesség: 60-90 cm, Magasság: 60-190 cm

Bukó-ablak
Bukó
Egyszárnyú fentről buktatható ablak, a kilincs az ablakszárny felső részén helyezkedik el.
Alkalmazható: pl. fürdőszobába, wc-be, bejárati ajtó fölé, olyan helyekre, ahol a szellőztetés a cél.
Legyártható méret: Szélesség: 60-150 cm, Magasság: 60-90 cm
Bukó-nyíló ablak
BNY
Egyszárnyú, oldalra nyíló ablak, mely egyben bukó funkciót is ellát.
A legáltalánosabb, legközkedveltebb ablak, szerkezetileg és statikailag is ez a típus a legstabilabb.
Legyártható méret: Szélesség: 50-150cm, Magasság: 50-190 cm
KF Bukó-nyíló
KF BNY
A kétszárnyú, kétfelé nyíló ablak, melynek az egyik szárnya nyíló, a másik szárnya nyíló-bukó. Amennyiben mindkét szárny nyitva van, nincs középen függőleges osztás. A kilincs a nyíló-bukó ablakszárnyon helyezkedik el.
Legyártható méret: Szélesség: 120-180 cm, Magasság: 90-190 cm
BNY + BNY
BNY+BNY
Kétszárnyú, kétfelé nyíló ablak, középen egy függőleges osztással.
Az ablak két szárnya egymástól függetlenül mozgatható. A szárnyak nyitott állapotában középen fix osztás látható.
Alapértelmezésnél az egyik szárny csak nyílik, míg a másik nyílik-bukik, de mindkét szárny kérhető nyíló-bukó változatban is.
Kilincs mindkét szárnyon megtalálható.
Legyártható méret: Szélesség: 120-180 cm, Magasság: 80-190 cm
Erkélyajtó
Erkélyajtó
Nyíló és nyíló-bukó változatban kapható
Legyártható méret: Szélesség: 70-100 cm, Magasság: 200-240 cm
KF erkélyajtó
KF erkélyajtó
Nyíló + nyíló, nyíló + bukó-nyíló váltószárnyas illetve bukó-nyíló + bukó-nyíló tokosztós változatban készül.
215 cm magasság felett szárnyosztó beszerelése szükséges az üvegterhelés elosztása miatt.
Legyártható méret: Szélesség: 180-240 cm, Magasság: 200-240 cm
TB erkélyajtó
TB erkélyajtó
Helytakarékos, praktikus megoldás. Egyik fele fix, másik fele buktatható, illetve rátolható a fix részre.
Legyártható méret: Szélesség:180-320 cm, Magasság: 200-240 cm

A nyílászáró kiegészítők ismertetése

Hibásműködtetés gátló:
Megakadályozza a véletlen átállítást nyíló üzemmódból bukó üzemmódba, vagy is lehetetlenné teszi a buktatást a szárny nyitott állapotában. A szárny megvezetésével biztosítja az ablak biztonságos működését, továbbá elősegíti a szárny könnyed behajtását buktatott állapotból zárt állapotba, kizárva a szárny és a tok közötti súrlódás lehetőségét.
Ez a biztonsági elem tartozéka az általunk kínált nyílászároknak.

Párkányfogadó/zárprofil:
Zárprofil az ablakok aljához rögzíthető, profil anyagú, a párkány csatlakozását segíti elő.

Toktoldó:
A profil anyagából készül, közvetlenül csatlakoztatható a tokra, a tok szélesítésére, magasítására szolgál. Redőny előkészítéshez, hézagpótlásra szolgál.

Vasalat:
A vasalat azokat a szerkezeti elemeket jelenti, amelyek az ablaka működését biztosítják. Felelős a biztonságért valamint a szerkezet terhelhetősége is a vasalttól függ.

Üvegezőléc:
A profil anyagából készül, íves és szögletes kivitelben. szerepe az üveg rögzítése a profilhoz.

PUR hab:
Szigetelő anyag, a fal és a nyílászáró közötti rés tömítésére, szigetelésére szolgál.

Soroló profil:
Több szerkezet egymás mellé való illesztéséhez szükséges, pl. ha erkélyajtó mellé kerül ablak. Ebből a sorolóból 2.5 cm látszik a két nyílászáró találkozásánál.

Rejtett soroló:
Ugyan az a szerepe, mint a soroló profilnak csak ez rejtett, ezáltal nem látszik, a két tokszerkezet között helyezkedik el. Ezt a sorolót redőnyös szerkezeteknél alkalmazzuk, mivel nem áll ki a szerkezet síkjából.

Dilattációs, merevített soroló:
Nagyméretű üvegfalaknál, szalag-ablakoknál 4 m-ként a dilettációs mozgás miatt alkalmazzuk. Mérettől függően bejárati ajtók és üvegfalak összeépítésénél szükséges.
A beépítés módjától függően különböző méretű toktoldók felhasználása is szükségessé válhat.
Leggyakrabban előforduló alkalmazási területek:
- A nyílászáró kávás falnyílásba történő beépítésekor.
- Sorolt szerkezetek mögötti válaszfal csatlakozása esetén.
- Az ajtó- vagy ablaktokra ráforduló utólagos hőszigetelés esetén.

Álosztó:
Az üvegosztóknak új épületnél általában díszítő szerepük van. Régi építésű lakások ablakcseréjénél a tetszőleges elrendezésnek köszönhetően az eredeti nyílászáró osztását lehet utánozni. Az álosztó a két üveg közti légrésben helyezkedik el, tartó segítségével, 8 illetve 16 mm vastagságban, valamint az üvegre ragasztva. Ebben az esetben az üveg valójában egy, de az osztásoknak megfelelően annyi részre osztottnak tűnik ahány felé osztottuk az álosztó segítségével.

Reflexiós, stopsol üveg:
A Stopsol egy fényvédős üveg, amelyben egy vékony fém oxid réteg van. Ezt a réteget víztiszta és önmagában színezett üvegen is használják. A bevonat kemény, a környezeti változásoknak ellenáll. Üvegfal rendszerekbe és bejárati ajtókba használjuk.

Légkamra:
A tok keresztmetszetében lévő, egymástól elválasztott, levegővel telített cellák. Az ablak szigetelésében játszanak nagy szerepet. 5-6-7-és 8 kamrás profilokat dolgozunk.

Hőszigetelő üvegszerkezet:
A hőszigetelő üveg általában két üveglapból áll, amely szerkezet megfelel a funkcionális és mechanikus elvárásoknak. A két üveglap közötti távolságot a távtartó léc határozza meg, mely töltve van páramentesítő anyaggal. Az üveglapok széle és a keret kétkomponensű tömítő anyaggal van tömítve, így az egész konstrukció egy hermetikusan lezárt teret hoz létre az üveglapok között. A különböző üveg kombinációk határozzák meg, hogy a hőszigetelő üvegszerkezet milyen célra szolgáljon.

Katedrál üveg:
Két görgő közé folyamatosan öntött üveg. A minta lehet mindkét illetve csak az egyik oldalon. A katedrál lehet víztiszta, sárga és bronz, néhány minta homok fúvott. Belső nyílászárokba, térelválasztókba és olyan szerkezetekbe, amelyeknél nem kívánatos az átlátszóság, viszont a fényáteresztés fontos. Pl.: bejárati ajtó üvege, fürdőszoba ablaka stb...

Résszellőző:
Ez a szerkezet az ablak szerkezetébe építve, rendszeres légcserét biztosít.

Szellőző vasalat:
A vasalat segítségével a szárny minden kívánt nyitási távolságban rögzíthető. Megakadályozza az ablak becsapódását.

Párkány és szegőléc fogalmak

Műanyag párkány, könyöklő:
Kiváló anyagtulajdonságának köszönhetően mind a hő- és fényállósággal, nedvességgel és a háztartásban szokásos tisztítószerekkel szemben ellenálló. Hosszú élettartamú, nem színeződik el. Az ablak dekoratív kiegészítője. Vágással méretre szabható ez által régi és új ablakokhoz egyaránt felhasználható. A végzárokat jelenleg ajándékban adjuk, a méretre vágásért pedig nem számolunk fel felárat.

Kamrás keményített PVC ablakkönyöklő:
ez a típusú változat anyagában, fehér színben kül - és bel térre egyaránt használható. Bel térre fóliázva, aranytölgy, bükk, márvány és fehér fóliával is kérhető. Vastagsága 2 cm, szélessége pedig 150 mm-től egészen 600 mm-es méretig kapható.

Deeplas habosított ablakpárkány és könyöklő:
Kizárólag fehér színben kapható, kül- és bel térre egyaránt ajánlott. Vastagsága 0,9 mm, szélessége pedig 150 mm-től 400 mm-ig választható.

Alumínium párkány:
Legfontosabb jellemzője a hosszú élettartam, környezetkímélő lakkréteggel kezelt, hő mozgása elhanyagolható, rendkívül ellenálló a környezeti hatásokkal szemben. A vízvédelmet első és hátsó hajlítások biztosítják. Többféle végzáróval rendelhető, egyedi méretben készül.

Szegőléc:
A nyílászárok beépítése a szegőléc felrakásával teljes. Esztétikai szempontból fontos szerepe van, mivel a szegőléc segítségével takarjuk el a nyílászáró és a határoló fal közötti PUR habbal telitett részt, fedjük le a hézagokat. Különböző szélességben kapható egyenes és hajlítható változatban, fehér illetve aranytölgy színben.

Redőny, szúnyogháló fogalmak

Külsőtokos redőny:
A külsőtokos redőnyök egyik legnagyobb előnye, hogy gyakorlatilag bármilyen típusú nyílászáróra könnyen és egyszerűen felszerelhetőek. A szerelés történhet a nyílászáró beépítését követően, de akár utólag is. Mivel a redőny az ablak külső oldalán helyezkedik el, nem alakulhat ki hőhíd és ezért nem igényel külön hőszigetelést. Színével és változatos formavilágával nagymértékben emelheti a lakóépület homlokzatának színvonalát.

Külső tokos műanyag redőny:
Lemezből hajlított tokvéggel rendelkezik, melynél a henger forgása acélcsapszegen történik. A lefutó sín egy vastag műanyag profil. A redőnytok gyárilag festett Lindab lemezből van hajlítva. Látható külső ütközővel rendelkezik. A tok és a lefutó sín fehér és sötétbarna színben rendelhető, a lamellák azonban többféle színben elérhetőek. Lehet fém tokos: Alumínium tokvéggel rendelkezik, a henger forgása golyós csapágyon keresztül történik. A lefutó sín egy vékony gumibetétes vagy kefés műanyag profil. A redőnytok gyárilag festett lemezből van hajlítva. Rejtett ütközővel rendelkezik. A tok és a lefutó sín fehér és sötétbarna színben rendelhető, a lamellák azonban többféle színben elérhetőek. Elérhető beépített rolós rovarhálóval is. Vagy műanyag tokos: Paraméterei megegyeznek a fém tokos redőnyökkel, azzal a különbséggel, hogy a tokszerkezet műanyagból készül. Elérhető beépített rolós rovarhálóval is. Csak fehér színben rendelhető.

Külső tokos alumínium redőny:
Az alumínium redőnyök kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek. Régi rosszul szigetelt ablakoknál csökkenti a hő veszteséget, nyáron pedig hűvöset biztosít. Szilárdságának köszönhetően a betörések ellen is védelmet nyújt. Csökkenti a beáramló külső zajokat. Az alumínium redőnyök nagy színválasztékban állnak rendelkezésre, RAL színskála szerint bármilyen színben kérhetőek illetve elérhető faerezet mintás alumínium redőny is. Az alumínium alkatrészeket színterezéssel felület kezelik a tartósság biztosítása érdekében. A lamellák belsejében poliuretánhab található, ez biztosítja a hő- és hangszigetelést. A lefutó sínekben kefés betét csökkenti a zajt és megakadályozza a por beszivárgását. Az alumínium redőnyök acél tengelyekkel vannak szerelve. Működtethetőek gurtnival áttételes kézi hajtóművel vagy elektromotoros meghajtással.

Külső vakolható tokos redőnyök:
A külső tokos vakolható redőnyök műszaki tartalmukban megegyeznek a külső tokos redőnyökkel, egyetlen fontos különbség - mely meghatározza az egész redőny kinézetét - hogy a felső redőnytok a falba rejthető. Csak a redőnytok alsó része látszik ki, mely egyben a szerviznyílás is. Ezen tulajdonság miatt már az épület tervezésénél, de legkésőbb a nyílászárók behelyezésénél figyelembe kell venni a redőny helyigényét és ennek megfelelően biztosítani kell a redőnytok rejtett elhelyezhetőségét. A tok rendelkezik egy külső éllel, mely biztosítja a homlokzati hőszigetelő anyag (pl.: heraklith) felfogatását és ez által válik vakolhatóvá. A külsőtokos redőnyökhöz hasonlóan a redőny az ablak külső oldalán helyezkedik el, nem alakulhat ki hő híd és ezért nem igényel külön hőszigetelést. A vakolható tokos redőnyök alkalmazhatóak műanyag és alumínium redőnyök esetében is.

Beépített felső tokos redőnyök:
A felső tokos redőny a nyílászáró tetejére van felszerelve, így azzal egyidejűleg kerül beépítésre. Az épület tervezésénél és a nyílászáró gyártásánál is figyelembe kell venni a redőny méreteit és ennek megfelelően kell biztosítani az elhelyezhetőséget.
Mivel itt - a másik két típussal ellentétben - nem a külső oldalon helyezkedik el a redőny, hőszigetelés kialakítása szükséges a hőhíd elkerülése végett, a redőny tok belső részében polisztirol szigetelő anyag található. A redőny szerviznyílása a lakásban található. A vakolható tokos redőnyök alkalmazhatóak műanyag és alumínium redőnyök esetében is.
Épülő házának tervezésekor a legjobb választás az áthidalóba rejtett "Vakolható tokos" alumínium redőnyrendszer, mely szakszerű beépítés esetén maximális hőszigetelést biztosít.
A beépített tokrendszer utólagosan elvakolásra kerül, ezáltal az alábbi előnyöket nyújtja Önnek:
-a vakolás után a redőnytok kívülről nem látható
-a beépített redőnytok nem takar a nyílászáró üvegfelülete elé
-a tokszerkezet hőhídmentes és heroal alumínium léccel szerelve kiváló hő-, és hangszigetelő.

Integrált szúnyogháló rendszer:
A modern rendszerekben ésszerű és gazdaságos választás a redőny szúnyoghálóval való kombinálása. Praktikuma abban rejlik, hogy egy termékben két rendszer található. A redőnytokba épített szúnyogháló esetében a redőnypalást és a szúnyogháló egymástól függetlenül működtethető.

Arriterezés:
A használat során előfordulhat, hogy a redőnypalást lécei oldalirányban elcsúsznak, így a redőny elakad, működtetése nehézkessé válik. Cégünk által vásárolt speciális arriterező gép segítségével a lécek egyik végébe fémtüskét préselünk, melyek az összefűzés után megakadályozzák a redőnylécek oldalirányú elcsúszását és garantálják a termék biztonságos működését.